Přeskočit na obsah
Domů » Výroba nerezové komínové hlavy

Výroba nerezové komínové hlavy

O víkendu, kdy lidé obvykle odpočívají, jsem měl napilno. Jezdím totiž s partou vyskovepra.cz opravovat komíny. Je to parádní práce, trochu špinavá, ale ty výhledy stojí za to. A tak jsme měli minulý týden měnit komínovou hlavu z původní litinové za nerezovou v Bystřici nad Pernštejnem. Ale co čert nechtěl – dodaná nerezová hlava neodpovídala rozměrům komínu, a tak bylo potřeba urychleně vyrobit novou. Přesně ideální úkol pro laserové řezání. Výroba je v podstatě snadná. Změřit na místě, sehnat materiál, nakreslit, vyříznout, naohýbat, svařit. Jak prosté. Zkuste si to ale za víkend. Povedlo se, hlava je již nainstalovaná a z komína se opět může kouřit…

Výroba komínové hlavy
Výroba hlavy

Původní hlava byla čtyřsegmentová, avšak s jejím zvětšením nastal problém, jak jí nacpat na tři plechy o rozměru 2500x1250mm. S tímto problémem si měl původně poradit program deepnest (případně jeho on-line verze SVGnest), bohužel však tyto programy na zadání pohořely. Ostatně, není se čemu divit. Zadání splnit nešlo. Po rozdělení hlavy na šest segmentů pak nestovací programy opět pohořely, ale ručně se podařilo veškeré díly na tři zakoupené formáty umístit.

Hlava na zemi
Hotová hlava připravená k montáži

Použitý materiál je nerez 1.4571 o tloušťce 3mm, hlava je rozdělena na 6 stejných segmentů, sešroubovaných k sobě. Celkový průměr hlavy je 2,5 metru (opravdu maličký komín). Jednotlivé segmenty váží kolem 40kg. Kresleno v programu LightBurn, řezáno na DIY laserové řezačce v dílně Stodolar (tedy domácí dílna Woodcoregangu). Se samotnou výrobou (ohýbání, svařování) vypomohl Jirka Los z dílny pana Liederhause v Želízích, čímž oběma jmenovaným děkuji – Jirkovi za výpomoc a Mírovi za zapůjčení dílny. Ohýbačkou plechů zatím nedisponuji – máte-li někdo nějakou dobrou na prodej, rád se jí za přiměřený obnos ujmu.

Osazená hlava
Osazená hlava na komíně