Přeskočit na obsah
Domů » Šablony na malování na komín

Šablony na malování na komín

S partou vyskovepra.cz jsme dostali za úkol natřít komín v Bystřici nad Pernštejnem – ten samý komín, pro který jsem vyráběl nerezovou komínovou hlavu. Ovšem na nátěru byl jeden zádrhel . Namalovat v asi čtyřicetimetrové výšce znak města. Znak má pět barev. Takže potřebujeme na malování nějaké šablony. S kolegy jsme se bavili o různých možnostech šablon. Papírové odlétávají. Nalepovací na akrylovém laku na betonu nedrží. Zbývají buď dřevěné, nebo plechové. Tahat na komín sololit či překližku o síle 3mm je riskantní – může se ve větru urvat. Silnější bude zase příliž těžká. A tak zvítězil 0,8mm tlustý plech.

Jak na to?

Nejprve jsem musel trochu poladit zdvih hlavy laseru – při poslední přestavbě jsem špatně zaměřil výšku hlavy nad roštem, díky čemuž měl paprsek problém s řezáním tenkého materiálu. Hlava tvrdošíjně zůstávala cca 1mm nad materiálem, a na požadovaný půlmilimetr se odmítala pohnout. Tedy jsem opět překopal uchycení hlavy. Což se mi povedlo, a dokonce si troufám tvrdit, že nyní je uchycení hlavy daleko přesnější.

Šablony jsem navrhnul za pár hodin tak, aby byly veškeré díly propojené, a my mohli z šablony omalovat co nejvíce barevných ploch najednou. Vytáhnout dvoudílnou šablonu na komín vyžadovalo jistou dávku fištróna, ale také to nebylo nereálné, a po čase se zdařilo. Měli jsme sice trochu problém s uchycením a synchronizací šablon dle středového modrého pruhu, ale podařilo se nám jej vyřešit. Příště to bude už naprostá brnkačka. A pak už zbývala jen omalovánka o rozměrech 2,5x2m…. pohoda.
Město nám dokonce na své FB stránky umístilo video a fotografie z instalace šablon, za což dík. Jsme slavní! (alespoň v Bystřici ;-))

Šablona na malování na komín - část 1 - orlice
Šablona na malování na komín – část 1 – orlice
Šablona na malování na komín - část 2 - zubr
Šablona na malování na komín – část 2 – zubr

Také potřebujete namalovat nějaký obraz ve výšce? Zkuste to s námi! A klidně se přijeďte podívat do Bystřice, zvedněte hlavu k teplárenskému komínu, a posuďte sami výsledek (Bohužel nedisponuji kvalitním foťákem, a tedy nemohu poskytnout fotku hotového znaku – o to větší motivace pro vás podívat se na výsledek přímo na místě).